MAGYAR FELFEDEZÉS A SZORONGÁS CSÖKKENTÉSÉBEN: BEMUTATKOZIK AZ EP107 ECHINACEA-KIVONAT

Interjú Prof. dr. Haller József neurobiológus professzorral, az Anxiocontrol Herbal tabletták legfőbb összetevője, az EP107TM Echinacea-kivonat egyik felfedezőjével

Ez a történet két magyar, nemzetközi hírű tudósról és egy növény különleges hatóanyagának felfedezéséről szól. Prof. Dr. Haller József és Prof. Dr. Freund Tamás a keskenylevelű kasvirágban, vagyis az Echinacea angustifoliában találták meg azt a vegyületet, amely – a kasvirágnál megszokottól eltérően – nem a megfázás kezelésében vagy az immunrendszer támogatásában, hanem a szorongásoldásban hozott jelentős tudományos eredményeket. A kivonatból készített termék az Egyesült Államokban már sikert aratott, magyarországi bevezetése most zajlik, majd következnek további európai országok is. Könnyen meglehet, hogy épp a szemtanúi vagyunk egy újabb magyar felfedezés világsikerré válásának.

Minden felfedezésnek van egy története. Vajon hogy derült fény az EP107TM különleges képességeire?

Talán meglepő, de egy véletlennek köszönhető a hatóanyag felfedezése és később a termék megalkotása. Freund Tamás akadémikussal közösen nyertünk el egy Európai Uniós pályázatot (ERC Advanced Grant), ennek keretében a szorongást, ezen belül is az ún. kannabionoidok (olyan vegyületek a szervezetünkben, amelyeknek az idegsejtek közötti kémiai jelátvitel szabályozásán keresztül szerepük lehet többek között a stresszre adott válaszban, az emlékek tárolásában, a szociális viselkedésben, a szorongás oldásában stb. – a szerk.) működését kezdtük el tanulmányozni. Nekünk sikerült elsőként kimutatni a főként az idegrendszerünkben található ún. CB1 kannabinoid-receptorok szorongással kapcsolatos hatásait. Szakmai berkekben már itt nagy érdeklődést váltottunk ki, az erről írt cikkünkre később több száz külföldi tanulmány hivatkozott.

E kutatás közben véletlenül olvastam egy cikket arról, hogy az Echinaceában olyan anyagok találhatóak, amelyek a szervezet saját kannabinoidjaihoz hasonlítanak. Megvizsgáltuk, lehetne-e az Echinaceát kiegészítő terápiaként alkalmazni, azt feltételezve, hogy segítheti más szorongásoldók hatásait. Miután a kísérletek megkezdődtek, erős szorongásoldó hatásokat tapasztaltunk a laboratóriumi kísérletek alatt, így szisztematikus kutatásokat kezdtünk abba az irányba, hogy lehetne-e az Echinaceából egy önálló szorongásoldó terápiát kidolgozni.

Azt gondolnánk, jól ismerjük az Echinaceát, bár leginkább természetes gyógymódként tekintettünk rá, megfázásos tünetek kezelésében. Eddig. Mi derült ki róla a szorongás kezelésével kapcsolatban?

Az Echinaceában, azaz a kasvirágban található anyagok a benzodiazepinekhez (vényköteles, szakorvos által felírható, szorongáscsökkentő, feszültségoldó, nyugtató hatású gyógyszerek hatóanyaga – a szerk.) hasonlóan gyors hatású szorongásoldók, de nélkülözik azok nagyon erős mellékhatásait, például nem okoznak álmosságot, nem rontják a mozgáskoordinációt. Más szorongásoldókkal szemben pedig az az előnye, hogy gyorsabban hat.

Fontos megjegyezni, hogy a kasvirág kivonata nem a szorongásbetegség kezelésére nyújt megoldást, hanem múló szorongásos állapotokra. Ez lehet repüléstől vagy fogorvostól való félelem, vizsgadrukk vagy egy visszatérő, de az orvosi diagnózis szintjét nem megütő szorongásos állapot. Alkalmas arra, hogy a szükséglet alapján kezelje valaki a szorongásos állapotát, például, ha az élet megviseli, vagy mert van valami, ami miatt éppen szorong.

Ilyenkor az érintett (szándékosan nem mondom, hogy páciens) beszedi a készítményt, és rövid időn belül abba is hagyhatja. Ha pedig ismételten előáll ez az állapot, újra elkezdheti szedni. Nem egy klasszikus szorongásoldó terápiát kell elképzelni, ahol orvosi felügyelet mellett a szorongásoldó tablettákat 1-2 éven keresztül kell szedni, és a hatás legkorábban egy-másfél hónapon belül jelentkezhet. A kasvirágkivonat esetében a terápiát akár 1 hét után nyugodtan abba lehet hagyni, ha a tünetek abbamaradnak, a hatás egy bizonyos ideig ezt követően is fennáll.

Akkor, ha az ember tart otthon Echinaceát – akár a növényt, akár bármilyen kivonatát, az működhet?

Nem, a dolog nem ilyen egyszerű. Az első kísérletek után több helyről is vásároltunk különböző kasvirágkivonatokat, és magunk is megdöbbentünk, mert egyiknek sem volt szorongásoldó hatása. Márpedig az ember nem szeretne olyasmit felfedezni, ami csak csütörtökön igaz, és a hét összes többi napján nem az. Kerestünk tehát újabb és újabb beszállítókat. Több helyről összesen körülbelül tizenöt kivonatot vizsgáltunk meg, míg ismét ráleltünk egy olyanra, amelynek esetében megvan a szorongásoldó hatás. Rájöttünk, hogy csupán az Echinacea-kivonatok egy igen szűk csoportja tartalmaz olyan alkamidokat, amelyek alkalmasak a szorongás csökkentésére. A kivonatot, amelyben ez benne van, az EP107TM-nek neveztük el. Ez a név nem egy bizonyos anyagot, hanem egy olyan specifikus alkamid-összetételt azonosít, amely a szorongás oldására alkalmas.

Hogyan lesz egy kutatásból, egy felfedezésből termék?

Nagyon ritka, hogy egy alapkutatás már a felfedezők kezében gyakorlati alkalmazást eredményezzen. Az alapkutatás célja természetesen mindig a gyakorlati alkalmazás, de ez a cél többnyire távlati. Elérése általában évtizedeket igényel, és több egymástól független kutatócsoport munkájára van szükség ahhoz, hogy a gyakorlati alkalmazás megszülethessen.

A mi esetünkben nagyjából 10 évre volt szükség a kutatások megkezdése és a termék amerikai piacra való bevezetése között, és amire külön büszke vagyok, hogy ugyanazok az emberek vettek részt a gyakorlati felfedezőmunkában is, akik az alapkutatást végezték. Ebben a tíz évben megvizsgáltuk az Echinacea egyedi hatásait, beindultak a molekuláris, elektrofiziológiai és viselkedés-farmakológiai vizsgálatok, és elkezdődött a termékfejlesztés nemzetközileg elismert gyógyszergyárakkal együttműködésben. Kutatásaink során elég részletesen leírtuk a hatásmechanizmust, a jellegzetességeket, illetve alaposan utánanéztünk a mellékhatásoknak (amelyeket nem találtunk). A laboratóriumi fázis után a humán vizsgálatok is beindultak.

Mára eljutottunk oda, hogy az Egyesült Államokban már tíz éve a piacon vagyunk, sikeres termékbevezetést és visszatérő vásárlókat tudhatunk a magunkénak. Most kezdődik az európai piacra való bevezetés: először Magyarországon, de a tervek között szerepel a következő években több európai ország is.

Végezetül engedjen meg egy klasszikus, amolyan “a suszter cipője” kérdést: Ön is használja az EP107TM Echinacea-kivonatot?

Igen, időszakosan magam is alkalmazom. A munka és az elköteleződéseim eléggé igénybe vesznek. Ez nem konkrétan szorongás. Inkább úgy fogalmaznék: vannak pillanatok, amikor úgy érzem, elszáll belőlem minden erő, valahogy nincs kedvem vagy erőm tovább haladni. Azt érzem, hogy nyomás van rajtam, amit az élet helyez a vállamra. Ilyenkor az Echinacea egyfajta nyugalmat, magabiztosságot ad. Javít az életminőségemen, a negatív gondolatok pozitív gondolatokba fordulnak át, a túlterheltség miatti negatív életérzés megszűnik. Hasonló eredményekről számolt be tőlünk teljesen függetlenül egy ausztrál kutatócsoport is, amely nemrégen publikálta a mi készítményünkkel kapcsolatos kutatási eredményeit. Azt találták, hogy az Echinacea javíthatja az életminőséget, sőt, a depresszió kialakulásának kockázatát csökkentheti. Ez – az általunk kimutatott szorongásoldó hatás mellett – igen vonzóvá teszi a készítményt.

További információk: www.anxiocontrol.hu


ISMERD MEG AZ EP107TM ECHINACEA-KIVONAT FELFEDEZŐIT!

Prof. Dr. Haller József

Neurobiológus, kutató, 2004 óta a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Szakterülete a magatartás neurobiológiája és a kriminálpszichológia. 1999-től 2020-ig 1. fokozatú tudományos tanácsadó volt a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben, ahol a Viselkedésvizsgáló Egység tudományos vezetőjeként dolgozott. Rendszeres oktatói tevékenységet végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem és Semmelweis Egyetem doktori iskolájában. Tanszékvezető a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem Kriminálpszichológiai Tanszékén, ahol kutatási területei az agresszivitás, a drogok (kannabinoidok), a szorongás és a poszttraumás stressz zavar viselkedési és neurobiológiai aspektusai. Publikációs tevékenységeinek száma kimagasló, 2 magyar és 2 angol nyelvű tudományos szakkönyv szerzője, valamint 18 könyvfejezetet írt. Különböző nemzetközi folyóiratokban 158 tanulmánya jelent meg, több mint 6000 alkalommal hivatkoztak közléseire. A tudományos teljesítmény mérésére használt Hirsch indexe 49. Számos konferenciát szervezett, illetve több nemzetközi tudományos folyóirat szerkesztőségének a tagja. A Drogkutató Intézet igazgatójaként az Interdiszciplináris Drogszemle felelős szerkesztője, a tudományos kutatómunkák vezetője és lektora.

Prof. Dr. Freund Tamás

Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014 és 2020 között élettudományi alelnöke, 2020 júliusától az MTA elnöke. A biológiai tudomány doktora, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa. Szakterülete az epilepszia, az oxigénhiányos agykárosodás, a szorongás és a Parkinson-kór neurobiológiai kérdései. 1990-től az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet osztályvezetője, 1994-2002-ig igazgató-helyettese, 2002-től az intézet igazgatója. Többször volt vendégkutató az Oxfordi, a Lundi, a San Diego-i, a Los Angeles-i és a Freiburgi Egyetemen, valamint a párizsi Pasteur Intézetben és a Rutgers Egyetemen. 2004-től az Európai Idegtudományi Társaságok Szövetségének elnöke. 2013-ban az Európai Bizottság elnökének Tudományos és Technológiai Tanácsadó Testületébe választották. Választott tagja az Európai Akadémiának, az Európai Művészeti és Tudományos Akadémiának, az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémiának, és a Német Tudományos Akadémiának. Több nemzetközi neurobiológiai szervezet vezetőségi tagja, valamint több nemzetközi szakfolyóirat szerkesztőbizottságának tagja. Több mint 300 tudományos közlemény, 12 könyvfejezet szerzője vagy társszerzője. A nemzetközi szakirodalomban a legidézettebb magyar kutatóként tartják számon, közleményeire 35 ezret meghaladó számú hivatkozás érkezett. Hirsch indexe 96.

Az EP107 TM alapanyagot az Egyesült Államokban és Európában is étrend-kiegészítő termékekben használják. Az étrend-kiegészítők alkalmazása nem helyettesíti a szükséges orvosi kezelést, betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére nem alkalmas. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.