Praktikus tanácsok a BioGaia Junior rágótabletta használatához

Minden jót tud, amit a BioGaia csepp, rágható, ráadásul még finom gyümölcsíze is van – mi az? A BioGaia Junior rágótablettát sokan ismerik és szeretik, most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat róla.

1) Kinek ajánlható?

A BioGaia rágótablettát 3 éves kortól akár 99 éves korig ajánljuk. Az alsó korhatárt csak azért fontos betartani, mivel a készítmény fogyasztásához – rágótabletta formátuma miatt – a fogak megléte és biztos rágás alapfeltétel. Hároméves kor alatt szilárd tablettákat nem javasolt adni a kicsiknek.

2) Kétszer kétféle változatban kapható

A BioGaia Junior rágótablettából létezik:

– sima változat: eper ízzel, 10 és 30 darabos kiszerelésben

– D-vitaminos változat: narancs ízzel, 10 és 30 darabos kiszerelésben

A tízdarabos tablettát kifejezetten a 3-5-7-10 napos antibiotikum-kúrákhoz ajánlja a forgalmazó, míg a nagyobb, harminc darabos formátum a családi házipatikák fontos része lehet – éppen ezért „családi kiszerelés” feliratot találunk rajta.

3) 400 NE D-vitamin

A BioGaia Junior rágótabletta D-vitaminos változata 400 nemzetközi egység D3-vitamint (vagyis kolekarciferolt) tartalmaz, amely az immunrendszer egészséges működését támogatja. A D3-vitamin a természetben, az emberi szervezetben is megtalálható D-vitaminfajta.

Korosztályonként eltérő a D-vitaminszükségletünk, a hazai D-vitamin konszenzus ősztől tavaszig 3 éves kortól serdülőkorig napi 600-1000 NE, serdülőkorban napi 800-1000 NE, felnőttek számára pedig legalább napi 1500-2000 NE dózist javasol a D-vitaminhiány megelőzésére – erről bővebben itt írtunk. Ennek megfelelően érdemes beállítani a BioGaia Junior rágótabletta adagolását, ügyelve arra, hogy ne adagoljuk túl a D-vitamint.

4) Mi van, és mi nincs benne?

Fő összetevője a BioGaia által szabadalmaztatott, anyatejből kivont, természetes és biztonságos, a gyermekek körében az egyik legtöbbet vizsgált baktériumtörzs: a Lactobacillus reuteri Protectis®. Emellett csupán édesítőszert (izomaltot és xylitolt), pálmaolajat, a savanyúságot szabályozó citromsavat és eperaromát tartalmaz.

D-vitaminos változatában pedig ezeken felül a feljebb említett, 400 NE D3-vitamin, illetve eperaroma helyett narancsaroma található.

Ami pedig biztosan nincs benne, az: tehéntejfehérje, szacharóz, glutén, adalékanyagok, stabilizátorok, antioxidánsok – így cukorbetegek, laktózérzékenyek, gluténérzékenyek is biztonsággal fogyaszthatják.

5) Mire való?

Az egészséges bélflóra az immunrendszer alapja. A bélflóra kialakulása a csecsemőben születéskor, az anyától „vett” baktériumokkal kezdődik meg, és körülbelül kétéves korig tart. Ebben az időszakban kiemelt szerepet kap az anyatej, amely sok más mellett a bélflóra számára fontos baktériumokat is tartalmaz.

A BioGaia Junior rágótabletták fő összetevője a Lactobacillus reuteri Protectis® természetes, a humán bélflóra részét is képező baktériumtörzs, amelyet anyatejből izoláltak.

D-vitaminos változat másik fő összetevője a D3-vitamin, amely biztosítja a megfelelő napi D-vitamin bevitelt, és támogatja az immunrendszer normál működését is.

6) Hogyan adagoljuk?

A BioGaia rágótabletta javasolt adagolása: étkezéstől függetlenül, bármely napszakban 1-2 tabletta naponta, amely tablettánként minimum 100 millió élő Lactobacillus reuteri Protectis® baktériumot tartalmaz.

És azért pontosan ennyit, vagyis 108 baktériumot, mert ez a baktériumtörzs ebben a mennyiségben bizonyult a leghatékonyabbnak.

7) Túladagolható?

Túladagolni a BioGaia rágótablettát nem lehet, így bármilyen hosszan szedhető. Adagolása biztonságos, hiszen a Lactobacillus reuteri Protectis® egy évezredek óta velünk szimbiózisban élő baktériumtörzs, természetes élettere az emberi szervezet. Klinikai vizsgálat világított rá, hogy sajnos mára, a civilizációs ártalmak (stressz, túlzott higiénia pl.) hatására egyre kevesebb ember bélflórájában mutatható ki.

Ha a D-vitaminos változatot választjuk, akkor a D-vitamin napi mennyiségére ügyelni kell. Egy adag, vagyis 1 db BioGaia rágótabletta 400 NE D3-vitamint tartalmaz, ezzel kell számolni az adagoláskor. A napi D-vitaminszükséglet korcsoportonkénti változásáról itt írtunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.