Antibiotikum kisokos

Összeszedtünk 5+1 hasznos tudnivalót, ami jól jöhet, ha az orvos antibiotikumot ír fel.

1.) A bélrendszerben 400-500 féle baktérium él, ennek összetétele 2-3 éves korra kifejlődik. A kutatók kifejlett, egészséges bélflóra esetén összesen 100 000 milliárdra teszik a baktériumok számát. Ha ezt a rengeteg baktériumot mérlegre tennéd, – testúlytól függően – akár egy-két vagy három nagy kenyér súlyát is kitennék!
Ezek a számok természetesen becsült számok, de jól mutatják, hogy az egyik legnagyobb szervünk tulajdonképpen maga a bélflóra.

2.) A bélbaktériumok igen sokfélék. A különbözőségük a képességeikben rejlik: az egyik mondjuk véd, a másik épít, a harmadik pedig helyet csinál az új baciknak. Vagy épp mindezt egyszerre.

3.) Tudtad, hogy bakteriális megbetegedések esetén a bélrendszerünkben élő, jótékony baktériumok fontos szerepet játszanak a fertőzés legyőzésében? Információkat szállítanak az immunsejtek között, ellenanyagot gyártanak, és felfalják a rossz baktériumok elől a tápanyagot.

4.) A legtöbb antibiotikum nem válogat, és mind a jó, mind a rossz baktériumokat elpusztítja. 💣 Ezt gyakran hasmenéses, hányásos, hányingeres tünetek jelzik az antibiotikum-kúra során.

5.) Antibiotikum-kúra alatt és után sokszor külső segítségre van szükség, hogy a bélflóra helyreálljon. Megfelelő probiotikummal megelőzhetőek, illetve csillapíthatóak az antibiotikum esetleges mellékhatásai.

Töltsd le a BioGaia oldaláról a “Jó baci, rossz baci” című mesekönyvet is, amely nem csak segít a gyerekeknek megérteni, mi történik, amikor betegek, és miért fontos betartani az orvos utasításait, de akár kedvükre ki is színezhetik. 👉 Kattints ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.