Gyakori kérdés: vajon túladagolható-e a BioGaia csepp?

És a válasz egyszerű: nem. A BioGaia Baby cseppben ugyanis az adagoláshoz szükséges, növényi olajokon kívül csupán a Lactobacillus reuteri Protectis® nevű baktériumtörzs található.

Miért fontos a L. reuteri?
A L. reuteri egy olyan, különleges, évezredek óta velünk fejlődő, velünk tökéletes szimbiózisban élő baktériumtörzs, amely a normál bélflóránknak is része, sőt az anyatejben is megtalálható. A kutatók azonban azt is kimutatták, hogy a civilizáció rohamos fejlődésével – ezen belül is például az antibiotikumok nem megfelelő használatával, a stresszel, a túlzott higiéniával – a szervezetünkben lévő L. reuteri-szám sajnos csökkenni látszik. Mára a legtöbbünk esetében már a kritikus határt is elérte.

Mennyi L. reuterit javasolt naponta bevenni?
Százmillió (vagyis 108) L. reuteri baktériumcsíra a javasolt mennyiség – épp ennyi található 5 csepp BioGaia Babyben és egy szem BioGaia Junior rágótablettában is. Azért pont ennyi, mert ebben a mennyiségben bizonyult a leghatékonyabbnak. Fontos megjegyezni, hogy a baktériumok esetében a mennyiség nem függ az életkortól vagy a testtömegtől: a L. reuteri a bélrendszerben kolonizálódik, vagyis megtelepszik, és elszaporodik annyi helyen, amennyi adott a számára. Ezért születéstől fogva egészen idős korig ugyanannyi a javasolt napi dózis. Vannak egyébként kutatások, amelyek igazolják, hogy akár 1000-szeres mennyiségben sem okoz semmilyen kellemetlen mellékhatást. Tehát túladagolni nem lehet.

Mi a helyzet a D-vitaminos cseppekkel?
Egyetlen fontos vitaminnal több a BioGaia Baby +D csepp: ez pedig a D-vitamin, amely az immunrendszer működését támogatja. A D-vitamin esetében a hazai D-vitamin konszenzus megállapította és közzétette a különböző korosztályok D-vitamin-hiány megelőzésére javasolt napi dózisait, illetve a napi maximális adagot is. Csecsemőkorban például a napi javasolt mennyiség 400 nemzetközi egység – éppen ennyit tartalmaz öt csepp BioGaia Baby. Bár ahogy írtuk, a L. reuterit nem lehet túladagolni, a D-vitamint viszont igen – ezért a konszenzus előírásait érdemes figyelembe venni a D-vitaminos cseppek alkalmazásakor. Ehhez segítséget ez a jótanácsunk nyújt (kattints!).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.